A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

ABC szerint > Szülés - wyw.hu

Tartalom:

szules.wyw.hu

A "hosszú és nehéz" szülésről
A "hosszú és nehéz" szülésről
http://www.nlcafe.hu/dula/20070828/a_quothosszu_es_nehezquot_szulesrol/

A várandósság boldog idõszaka végén a közelgő szülés sokszor aggodalommal tölti el az anyukákat. E heti levelünk írója aggodalmai nem alaptalanok, orvosa hosszú és nehéz szülést ígért... Az újszülöttek átlagos születési súlya 3400 gramm, és úgy tűnik, hogy ez az érték mostanában emelkedőben van. Ma már a babák 10 százaléka születik 4 kilogramm fölötti súllyal...

www.nlcafe.hu
A baba szemszögéből
A baba szemszögéből
http://www.hazipatika.com/articles/Csaszarmetszes_a_baba_szemszogebol?aid=20 ...

A császármetszésről, mint a szülés egyik lehetséges válfajáról már sokan, sokfélét írtak és mondtak, de keveset olvashattunk erről a témáról a születendő baba nézőpontjából.

www.hazipatika.com
A bába válaszol
A bába válaszol
http://www.kismama.hu/babavaras/baba_valaszol/2577/

A hónapok óta folyó otthonszülés-vitában, mely egyre inkább magáról a szülésről szól, egyre több szó esik róluk, a bábákról. Itt az ideje, hogy megtudjuk, mi mindent kaphatunk tőlük. Meghívtuk három képviselőjüket egy finom kávéra:? Beszélgessünk róluk és a bábaságról.

www.kismama.hu
A Boldog Születésért Alapítvány
A Boldog Születésért Alapítvány
http://www.boldogszuletesert.hu/

A Boldog Születésért Alapítvány. Szent István Kórház Szülészet-Nőgyógyászati Osztálya 1096 Budapest, Nagyvárad tér 1. Az Alapítványt 1994-ben magánszemélyek alapították, a "mama- és baba-barát", illetve a családközpontú szülészeti ellátás személyi, és tárgyi feltételeinek megteremtésére. Az Alapítvány célja, hogy a szülészeti osztályok szemléletéhez hozzákapcsolódjon az anya és gyermeke szülés körüli együttlétének biztosítása, a szülést követően az anya és újszülöttje 24 órás "rooming-in" rendszerben történő elhelyezése. A fenti célokat szolgálja a gyermekágyas osztályok kórtermeinek komfortosítása, a kórházi személyzet képzése csakúgy mint a modern szülészeti eljárások meghonosítása a kórház szülészeti osztályán.

www.boldogszuletesert.hu
A császármetszés
A császármetszés
http://www.hazipatika.com/articles/Csaszarmetszes?aid=20000414144527

A császármetszés lényege, hogy a magzatot a természetes szülőutak megkerülésével, a hasfal és a méh megnyitásával hozzák világra. Évszázadokig elsősorban azért alkalmazták, hogy az elhalt terhes méhéből kiemelhessék a magzatot. Mára azonban ez változott.

www.hazipatika.com
A császármetszés leírása - Dr. Csermely Gyula
A császármetszés leírása - Dr. Csermely Gyula
http://videoklinika.hu/video/csermely_csaszarmetszes_leiras

Magyarországon minden negyedik gyerek császármetszéssel jön világra.

videoklinika.hu
A felkészítés lehetőségei
A felkészítés lehetőségei
http://www.babazo.hu/szakertok/20070314felkeszites.html

Manapság a kismamák rengeteg szülésfelkészítő tanfolyam között válogathatnak. Van, ahol a jóga segítségével kívánják enyhíteni a szülő nő fájdalmát, van, ahol beavatási rítust tartanak, és a belülről fakadó ősi, női bölcsesség fontosságát hangsúlyozzák. Mikor és hogyan kezdődtek ezek a foglalkozások? Milyen iskolák léteznek? Kell-e egyáltalán felkészítés? Pszichiáter szakértőnk írása.

www.babazo.hu
A koraszülés sok veszéllyel jár
A koraszülés sok veszéllyel jár
http://www.patikamagazin.hu/index.php?cikk=7594

Neves szakemberekkel a koraszülések számának gyarapodásáról, okairól és veszélyeiről, többek között a fogyatékosságról beszélgettünk. Mielőtt a részletekbe bocsátkoznánk, rögtön le kell szögeznem azt a tényt, hogy a mozgáskorlátozott, illetve bizonyos esetekben az értelmi fogyatékos gyermekeknél az egyik legfontosabb kóroki tényező, tehát a felmerülő gondok gyökere a koraszülöttség - mondja dr. Paulin Ferenc egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának igazgatója, aki rögtön hozzáteszi: a fogyatékosság nem örökletes tényező...

www.patikamagazin.hu
A középkorban
A középkorban
http://www.origo.hu/tudomany/elet/20020103szules1.html

A középkori Európában az asszony barátokat és szomszédokat hívott, hogy segítsék őt szülés alatt és gondozzák a szülés utáni napokban. Ezeket az asszonyokat úgy emlegették, mint "az Úr Nővérei", - angolul God Sibs, vagy Sisters in God. A férfiak elhagyták a házat, a nők vették át az irányítást.

www.origo.hu
A leggyakoribb terhességi félelmek
A leggyakoribb terhességi félelmek
http://www.webbeteg.hu/index.php?page=news_full&type=42&menu=eletmod&news_id ...

Minden kismama nagy várakozással tekint az előtte álló kilenc hónapra, ám még abban az esetben is, ha ez nem az első terhessége, minden várandósság új félelmeket és új meglepetéseket tartogat.

www.webbeteg.hu
A Magzat Nevében tréningek
A Magzat Nevében tréningek
http://www.magzat.hu/

Magyarországon ez az első internetes, de postai úton is terjesztett szülésfelkészítő tréning, amely biztosítja az elfoglalt szülőknek, illetve a kisebb településeken élőknek is, hogy megismerjék a szüléssel kapcsolatos lehetőségeket és tudatosan készüljenek erre az élményre. Emellett a program egy "jó anya" szerepét is ellátja, aki havonta felvilágosítja, tanácsokkal, javaslatokkal látja el leányát, mégis meghagyja számára a választás lehetőségét.

www.magzat.hu
A magzat túlhordása
A magzat túlhordása
http://www.anyaleszek.hu/a-magzat-tulhordasa--cikk

Mindenki arra vágyik, hogy gyermeke egészségesen születhessen meg. A magzat túlhordása legalább olyan ijedtséget jelent a kismamák számára, mint a koraszülés lehetősége. Mivel a méhlepény a 40. hét közeledtével zsugorodni kezd és kevésbé képes a magzat helyes ellátására, a kockázat növekedhet, így legtöbb esetben megindítják a szülést...

www.anyaleszek.hu
A szoptatás (laktációs időszak)
A szoptatás (laktációs időszak)
http://www.kzs.hu/eva/baba/szoptat.htm

Az újszülött számára a legideálisabb táplálék: az anya teje, mint ahogy pl.: a kisborjút sem kancatejjel, sem birkatejjel stb. tápláljuk, hanem a saját anyja tejével. Az anyatej mindazt a tápanyagot biztosítja a kisbaba számára, ami a fejlődéséhez nélkülözhetetlen. (Ritka esetekben előfordulnak un. szoptatási nehézségek, akadályok, az anya, vagy a baba részéről. Ilyenkor jöhet szóba a mesterséges táplálás).

www.kzs.hu
A szülés évezredei
A szülés évezredei
http://www.origo.hu/tudomany/elet/20020103aszules.html

A szülés az ősi kultúrákban mindig spirituális aktus volt. Ez összekapcsolja a múltat, a jelent és a jövőt. A keletkező életről minden vallás tisztelettel beszél.

www.origo.hu
A szülés lefolyása
A szülés lefolyása
http://www.kzs.hu/eva/terhes/szules.htm

A szülés lefolyásában három szakaszt különítünk el. 1. tágulási szakasz: a szülőfájások megindulásától a méhszáj eltűnéséig tart. 2. kitolási szakasz: a méhszáj eltűnésétől a magzat megszületéséig tart. 3. lepényi szakasz: a magzat megszületésétől a lepény megszületéséig tartó időszak.

www.kzs.hu
A szülés megindulásának jelei
A szülés megindulásának jelei
http://mama-baba.freeweb.hu/szules.html

A nagyon gyakori kérdésre -"Honnan tudom majd, hogy megindult a szülés?"- nincs olyan egyértelmű válasz, ami mindenkire ráillene. Mégis, az itt felsorolt korai tünetek a segítségedre lehetnek abban, hogy felismerd, ha eljött az idő.

mama-baba.freeweb.hu
A szülés várható időpontja
A szülés várható időpontja
http://bebilap.hu/terhesseg/szulido.htm

A terhesség 266 napig tart a fogamzástól a szülésig. A fogamzás legvalószínűbb ideje a peteérés körül van. Normális, 28 napos ciklus esetében ez a ciklus 14. napján következik be, a szülés várható időpontját tehát 280 napra számítjuk az utolsó menstruáció első napjától (266+14)...

bebilap.hu
A szülészet-nőgyógyászat tankönyve
A szülészet-nőgyógyászat tankönyve
http://www.papp-szuleszet.hu/

A könyv szerkesztője Dr. Papp Zoltán (Mezőkövesd, 1942), az MTA doktora, a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának igazgató professzora, szülész-nőgyógyász, humángenetikus, egészségügyi menedzser.

www.papp-szuleszet.hu
A születés emlékei
A születés emlékei
http://www.sulinet.hu/tart/fcikk/Kfea/0/17792/2

Ha a születés élménye előhívható a felnőttekben, akkor alighanem gyermekekben is megjelenik a születésnek valamiféle lenyomata. E föltevés igazolását kerestem egy vizsgálatban. Rövid ismerkedő, előkészítő játék után arra kértem 5-6 éves gyermekeket, hogy másszanak végig egy 2 méter hosszú, majdnem 1 méter átmérőjű, világos színű, puha textilből készült alagúton. Az alagút nem volt kimerevítve, így az, aki benne volt, nem láthatta a végét. Az alagutas játék után minden gyermek édesanyjával interjút készítettem a szülés történéseiről, a szülés alatt szerzett benyomásairól. Így módom nyílt arra, hogy összehasonlítsam a gyermekeknek a játék során mutatott viselkedését és a születésélményüket.

www.sulinet.hu
A túl korai császármetszés
A túl korai császármetszés
http://egeszseg.origo.hu/cikk/0931/246634/20090801_csaszarmetszes_szules_ter ...

A szabadon választott császáros szüléseknél a sürgősségi esetekhez képest csakis abban az esetben mutatkozott alacsonyabbnak a halálozási arány, ha a beavatkozást a megfelelő időpontban meginduló szüléseknél hajtották végre, a koraszülésekre azonban már nem volt érvényes ez az állítás.

egeszseg.origo.hu
A vajúdásról
A vajúdásról
http://www.anyaleszek.hu/a-vajudasrol--cikk

Először is ne a tévében látható szülések lebegjenek a szemünk előtt: anyuka felül éjjel az ágyban, szól a párjának: "Drágám, itt az idő.". Ha esetleg nem szül meg útközben a taxiban, akkor a kórházban segítik pár perc alatt világra, hatalmas, rózsaszín, tiszta, begyógyult köldökű babáját...

www.anyaleszek.hu
Aktív Szülés Program (ASZP)
Aktív Szülés Program (ASZP)
http://www.aktivszules.hu/

Az Aktív Szülés Program a londoni Active Birth Centre-el , az ELTE Kísérleti Pszichológiai Tanszékével együttműködve segíti az Önök felkészülését a szülésre és a szülővé válásra. Jelentkezhetnek: gyermeket váró párok, vagy egyének, illetve az ő családtagjaik, és olyan párok, akik még "csak" tervezik a gyermekáldást, és érdeklődő szakemberek...

www.aktivszules.hu
Alternatal Alapítvány
Alternatal Alapítvány
http://www.alternatal.hu/

Az Alternatal Alapítvány egy lehetséges utat hirdet a szabad és az öntörvényű szüléshez, Létrehozója Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász és pszihológus.

www.alternatal.hu
Alternatív szülés helyett vákuumfogó
Alternatív szülés helyett vákuumfogó
http://velvet.hu/poronty/2006/11/10/hanna/

Mindig is azt gondoltam, hogy a szülés természetes dolog. Minden barátom azt kérdezgette már jóval a nagy esemény előtt, hogy nem félsz? Mondtam, hogy nem félek, miért is félnék? A babóc kijön, nem tart a végtelenségig, és persze hogy fáj, de ez nem olyan, mint a fülfájás, mert tudod, milyen jó vége lesz. Az orvosommal soha nem beszéltem a szülésről. Annyit tettem, hogy olyan kórházat választottam, amely magát alternatívként reklámozza, ahol bármilyen helyzetben lehet szülni, nem veszik el a babát, stb. Most már tudom, hogy a második gyereknél másképp lesznek a dolgok.

velvet.hu
Alternatív választások
Alternatív választások
http://www.nlcafe.hu/babazzunk/20080905/hogyan_szuljek_-_alternativ_valasztasok

Mindannyiunk célja, hogy a szülés ne szorongást okozó, lelki traumákkal járó élmény legyen, hanem a biztonság érzésével várt ünnepi esemény. Ahol az anya nem a megfélemlített páciens szerepében van, hanem aktív résztvevő. Főszereplő. Elgondolkodtató kérdés, hogy mit jelent az alternatív szülés. Választást, hogy otthon vagy kórházban? Vagy a szülési módok, pózok, lehetőségek jelentik az alternatívát?

www.nlcafe.hu
Amikor teher az anyaság
Amikor teher az anyaság
http://www.baratno.com/view.php?arclid=2006091204

Bizony tévhit, hogy minden nő alkalmas az anyaszerepre (ahogy a férfiak egy részéből sem lesz soha jó apa).

www.baratno.com
Anya leszek
Anya leszek
http://www.anyaleszek.hu/

Hogy a várandósság ne legyen terhes. Terhesség és szülés.

www.anyaleszek.hu
Anyai kételyeim
Anyai kételyeim
http://www.anyaleszek.hu/anyai-ketelyeim--cikk

Vajon jó anya válik belőlem? Vajon megfelelek majd a kisbabámnak? Lesz-e elegendő anyagi hátterem a picur felneveléséhez. Gondolom sok Kismama fejében fordulnak meg ezek a kételyek, kérdések. Nekem most elég nagy gondjaim lettek, de tudom hogy majd valahogy meg lesznek oldva. S most csak a picire kell gondolnom...

www.anyaleszek.hu
Anyák Iskolája tanfolyam
Anyák Iskolája tanfolyam
http://www.babaklub.com/index.php?id=14

A gyermekhez való hozzáállásáról kap képet a résztvevő. A gyakorlati képzés helyszínei óvodák, bölcsődék, játszóházak és gyermekmegőrzőnk. Különböző korosztályokkal ismerkednek meg. * Gyermeket szeretnénk * A Terhesség * A Szülés * Az újszülött és a csecsemőgondozása /0-12 hónapos korig/ * A kisgyermek /1-3 éves korig * Óvodáskor /3-6 éves korig/ * Iskoláskor /6-14 éves korig/ * Gyermek elsősegély

www.babaklub.com
Anyák napja
Anyák napja
http://anyaknapja.wyw.hu/

[Ajándék ötletek] [Anyaság a művészetben] [Anyák napi idézetek] [Anyák napi képeslap] [Anyák napi kifestők] [Anyák napi versek, köszöntők] [Anyák napja a nagyvilágban] [Anyák napja története] [Cikkek, történetek] [Dalszövegek, zenék - Édesanyáknak] [Könyv - DVD filmek] [Kreatív ajándék ötletek] [Meglepetések] [Receptek] [Video, humor] [Virágküldés, vásárlás]

anyaknapja.wyw.hu
Apa a szülőszobában
Apa a szülőszobában
http://www.anyaleszek.hu/apas-szules--cikk

Sokak szerint kár egy férfit beavatni a szülés folyamatába, én a mai napig úgy gondolom nagy hiba lett volna kihagyni ebből a páromat. Tudom sokakat riaszt a gondolat hogy amikor ő ott a szülőágyon kivan szolgáltatva az orvosoknak ne lássa senki a családból a vajúdását. Én a mai napig hálás vagyok a páromnak hogy ott volt velem.

www.anyaleszek.hu
Apa születik
Apa születik
http://www.anyaleszek.hu/apa-szuletik--cikk

Nem sokkal a kisbaba megszületése után minden újdonsült apába belehasít a gondolat: mennyi új felelősséggel, kötelezettséggel és vele szembe támasztott igénnyel kell ezentúl megküzdenie. Csak mert világra jött egy rúgkapáló, gyakran ordítozó, kis lény, aki azért annyira édes.

www.anyaleszek.hu
Apaként én is szültem
Apaként én is szültem
http://bebilap.hu/terhesseg/apakentszultem.htm

Az emberek teljesen beleszorították a képzeleti és tudati világukat abba a téveszmébe, hogy a gyermekszülés az „természetszerűen” egy olyan kötelező és kikerülhetetlen szenvedésekkel (sőt: kínokkal) járó drámai (és egyes esetekben tragikus) aktus, amiben a minden nőnek - és általában „a nőnek” - teljesen magatehetetlenül és e „női sorssal” járó, kötelező nyomorúságnak kiszolgáltatottan kell részt vennie. Harmadik áldott állapotát élő (figyelem: nem terhes!) feleségem a napokban ideadta a Kismama folyóiratnak az apás szülésekről szóló élménybeszámolóit és nem hogy szomorúsággal, hanem döbbenettel kellett észlelnem, hogy a sok írás között egyetlen egy sem akad, amely a mi kettőnk pozitív szülési élményeit akárcsak meg is közelítené...

bebilap.hu
Apás szülés - Index Fórum
Apás szülés - Index Fórum
http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9168845

Sokaknak segíthet, ha jelen van az apa is a szülésnél. Van aki szerint ez "mai divat" és semmi szükség rá. Sokszor feljön ez a kérdés a várandós topikokban is, hát gondoltam legyen saját topikja. Várom a véleményeket az (leendő)anyáktól és az (leendő)apáktól is.

forum.index.hu
Apás vagy sem?
Apás vagy sem?
http://www.harmonet.hu/cikk.php?rovat=26&alrovat=32&cikkid=454

Vigyük-e be a férjeket a szülőszobára? Szükség van-e a közös élményre vagy sem? A válaszok sokfélék lehetnek, de érdemes átgondolni.

www.harmonet.hu
Apu álma
Apu álma
http://www.anyaleszek.hu/apu-alma--cikk

Egy újdonsült "kispapa" világképe... Mit jelent apának lenni? Én mindig úgy tekintettem az apaságra, mint egy, a párkapcsolattal járó kellemetlen mellékhatásra, és azt hiszem napjainkban a legtöbb férfi is így érez a dologgal kapcsolatban. Csak egy rizikófaktor, ami benne van a pakliban, ha díványsportot űz az ember...

www.anyaleszek.hu
Atelier pilates műhely a 3. kerületben, a Kolosy tértől 2 percre
Atelier pilates műhely a 3. kerületben, a Kolosy tértől 2 percre
http://www.pilatesmuhely.hu

Az Atelier Pilates Egészségműhely Budapesten, Óbuda szívében, a Kolosy tértől 2 percre várja önt. A Pilates edzésmódszer a folyamatos koncentrációnak köszönhetően megtanít a tudatos légzésre és mozgáskoordinációra. Torna közben a test központja, tehát a hasizmok és a gerincágyéki mély hátizmok 50-70%-os megfeszített állapotban vannak, ezáltal a törzs egésze, és főleg a gerincoszlop és a has erősödik. A Pilates kifejezetten ajánlott szülés utáni regenerációra. Óráinkon különös figyelmet fordítunk arra, hogy ön korának, fizikai erőnlétének, múltbéli sérüléseinek és életmódjából adódó egyéni sajátosságainak megfelelően sportoljon és érjen el eredményeket.

www.pilatesmuhely.hu
Az apa felkészülése
Az apa felkészülése
http://www.netbaby.hu/Article.aspx?id=1829

Halász Katalin gyógymasszőr, doula tapasztalata szerint a férfiak nehezebben kerülnek bele a szülési helyzetbe. Gyakran félelmeiket, szorongásukat a nem megfelelő belevonódás, tájékoztatás okozza. Az egyéni szülésfelkészítés során az apák nem csupán elméleti tudnivalókkal gyarapodnak, de azt is megtudják, miként válhatnak fizikai és pszichikai támasszá a várandósság, a szülés idején és a gyermekágyi időszakban párjuk számára.

www.netbaby.hu
Az Aranyóra
Az Aranyóra
http://www.anyaleszek.hu/aranyora-a-szuleszeten--cikk

Ez az aranyóra nem ékszer, hanem idő. Azt fejezi ki, hogy a kisbaba megszületése utáni első nem egy, hanem két órának meghatározó szerepe lehet az anya-gyermek kapcsolatban. Azt figyelték meg, hogy azok a csecsemők, akiknek van idejük megszületésük után azonnal az anyukájukkal tölteni néhány órát, nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak, kevésbé sírós babák.

www.anyaleszek.hu
Az időpont kiszámítása
Az időpont kiszámítása
http://www.anyaleszek.hu/a-szules-idopontjanak-kiszamitasa--cikk

A menstruációs történet pontos ismerete nélkülözhetetlen a terhesség nagyságának megállapításához és a szülés várható idejének kiszámításához. Szabályos, 28 naponkénti ciklusok esetén a terhesség időtartama az utolsó menstruáció első napjától számított 10 holdhónap (azaz 40 hét vagy 280 nap). Gyakorlatban a szülés időpontjának kiszámításához a Naegele-féle számítást alkalmazzuk: utolsó havivérzés első napjához hozzáadunk hét napot és visszaszámolunk három naptári hónapot...

www.anyaleszek.hu
Oldal leírása
szules.wyw.hu: Szülés katalógus - természetes szülés, otthonszülés, koraszülés, ikerszülés, vajúdás, gátmetszés, császármetszés. Baba, szoptatás, videók, szülész, nőgyógyász, szülés utáni depresszió, kórházak.
Gyűjteményünkben 234 válogatott szülés témakörhöz kapcsolódó link közül válszthatsz!
Szponzorált linkek
Közösség
Megosztás a Facebook-on Add a Twitter-hez Google+

Csevegő
Aktív linkek: 234 | Várakozó linkek: 0 | Ajánlott linkek: 0 | Linkre kattintás összesen: 29755